Návrh o nealku v restauracích se výrobcům a hospodským nelíbí

9 min. čtení

Vidí v něm totiž šanci pro větší proniknutí kohoutkové vody do hospod, zjistila dnes ve své anketě ČTK. V tuzemských restauracích totiž na rozdíl od situace v řadě cizích států většinou vychází cenově výhodněji pivo než nealkoholické nápoje.

Povinné zavedení lacinějšího nealkoholického nápoje je podle viceprezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR ČR) Pavla Hlinky nařízení pro nařízení, které žádný pozitivní dopad mít nebude. Většina restaurací podle něj už nyní na požádání hostům vodu z vodovodu podává, žádné masivní rozšiřování prodávaného sortimentu o levné sodovky tak není možné očekávat. Problém je prý psychologický.

"Po úspěšném nařízení, kolik mají stát minerálky, by se například příště mohlo ministerstvo zdravotnictví rozhodnout nařídit zlevnění jídel z hovězího masa, které je zdravější než vepřové," dodal s nadsázkou šéf oddělení cestovního ruchu SOCR s tím, že vměšování státu do tvorby cen považuje za nepřípustné.

Podobně se vyjádřil také výkonný tajemník Svazu výrobců nealkoholických nápojů Zdeněk Huml. "Svaz považuje tento návrh za nepřípustnou cenovou regulaci trhu, která je v přímém rozporu s příslušnými pravidly platnými pro tuto oblast v rámci legislativy Evropské unie," poznamenal. Podobná nařízení podle něj vedou k deformaci trhu a mohou vést k příklonu zákazníků k levným méně kvalitním produktům. Asociace hotelů a restaurací v již úterý pohrozila, že se proti návrhu bude bránit soudní cestou.

"Nám se to samozřejmě jako výrobcům pitné vody líbí," poznamenal naopak předseda Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) František Barák. Vodárenské firmy se již několik let snaží propagovat podávání kohoutkové vody v restauracích. Největší tuzemská vodárenská skupina Veolia Voda ČR například v rámci zvláštního projektu nabízí zvláštní karafy a mediální podporu restauracím, které začnou nabízet svým hostům vodu z vodovodu.

"I s regiony máme v projektu Čerstvou kohoutkovou? Stačí říct! přes 600 zapojených podniků,"
řekla ČTK mluvčí největší tuzemské vodárenské skupiny Veolia Voda ČR Marcela Dvořáková. "Některé restaurace vodu z kohoutku zpoplatnily, ale je hodně podniků, kde vám dají sklenici či karafu vody zdarma," dodala. V západní Evropě je voda k jídlu zdarma v nabídce restaurací běžná záležitost.

"To, že nealko není levnější než pivo není vina pivovarníků.Je to vina výrobců nealkoholických nápojů, obchodníků a hospodských,"
řekl ČTK výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Náklady při výrobě piva, jehož výroba je navíc podstatně složitější než například pouhé stáčení minerální vody, jsou podle něj výrazně vyšší než u nealkoholických nápojů. Z půllitru desetistupňového piva navíc pivovarníci odvádějí státu 1,60 Kč ve formě spotřební daně.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) plánuje od roku 2014 v novém návrhu zákona také úplný zákaz kouření v restauracích, kouřit by se mohlo jen v předzahrádkách. Chce také zakázat prodej tabáku i alkoholu v automatech a pojízdných prodejnách. Cílem podle něj je posílit ochranu dětí a mládeže před alkoholem a tabákem a zvýšit ochranu nekuřáků. Za prodej alkoholu či cigaret lidem mladším 18 let bude sankce jeden milion, za prodej dětem do 15 let dva miliony korun.

Tuzemská spotřeba piva z dlouhodobého hlediska klesá. Podle Českého statistického úřadu v roce 2011 dosáhla 142,5 litrů na hlavu ročně, když ještě v roce 2004 na každého Čecha připadlo 160 litrů zlatavého moku ročně.

Lidé několik posledních let omezují také spotřebu balených nealkoholických nápojů, jejichž spotřeba předloni dosáhla 287 litrů na hlavu. Pokles zrychlila ekonomická krize, která začala v závěru roku 2008. Řada lidí se namísto balených vod či džusů z ekonomických důvodů vrací k vodě z kohoutku.
 

Doporučujeme